Lapszabászatunk zavartalanul működik.

A megrendeléseket kérjük online megküldeni.

Tömörfa és faforgács bútorlapok előnyei és hátrányai

Milyen anyagokból készülhetnek bútorlapok és melyiket kinek érdemes választania? Tömörfa vagy apríték? Melyik bútorlapnak mik az előnyei, hátrányai? Nézzük végig részletesen!

Tömörfa és faforgács bútorlap különbség

A tömörfa bútor 100%-ban fából készül. A kivágott fát méretre vágják, megmunkálják (pl. csiszolás), ezért a bútorlap anyagának fizikai teherbírását, ellenállóképességét teljes egészében a fa anyaga (bükk, tölgy, nyír stb.) fogja meghatározni.

A faforgács bútorlap egy ipari termék, mi faforgács összeragasztásával, összepréselésével készül. A ragasztáshoz műgyantaragasztót használnak. A faforgács lehet faipari hulladék, de kifejezetten ilyen célra is készülhet. 

A világ első fa apírékból készült bútorlapját a német Ernst Hubbard készítette el, sőt, szabadalmat is kapott találmányára. A bútorlap gyártásának ötlelte az USA-ban született meg, azonban a nagyobb mennyiségű gyártást Németországban kezdték el és a technológiát is a német Max Himmelheber dolgozta ki, amit a mai napig alkalmaznak.

Bútorlapok tömörfából

Tömörfa bútorlap hátrányai 

A tömörfa bútor elég költséges, nagy a súlya, tehát nehéz szállítani, illetve a lakáson belüli mozgatás is problémás és sokkal több fa anyagra van szükség hozzá, mint a darabolt fából készült bútorlapnak. Némelyik nem vízálló és sérülékenyebb, mint a farostlemez bútorlap, ezért jobban oda kell figyelni rá és kezelni kell a felületét, például olajozni és lakkozni kell.

A tömörfa legnagyobb hátránya azonba az ára, ami akár 3-szor, 4-szer is magasabb lehet, mint egy faforgács bútor.

Tömörfa bútorlap előnyei

A tömörfa bútornak természetesen vannak előnyei is, például a tartóssága és az időtállósága. A másik, hogy a tömörfából készült bútort általában könnyebb és rövidebb idő összeszerelni. A tömörfa mellett szól természetessége is, hiszen nincs szükség kemikáliákra az anyag összeragasztásához.

A forgácsolt bútorlap 

A forgácsolt bútorlap előnyei

Könnyű, ezért költözéskor vagy a lakás átrendezése, illetve takarítás során sokkal egyszerűbb mozgatni.

Jóval kedvezőbb az ára, mint a tömörfa bútorlapnak.

Kevesebb faanyagot igényel a gyártása. 

Hulladék fa anyagot is fel tudják használni a készítése során, vagyis kevesebb fát kell kivágni.

A teherbírása a bútorlap egész felületén egyforma, nem lehetnek benne természetes üregek, görcsök, mint a tömörfa anyagában.

Nem zsugorodnak és kevésbé változnak meg a légköri hatásokra.

Nem tehetnek benne kárt rovarok, gombák.

A forgácsolt bútorlap hátrányai

A faforgácsból készült bútorlap hátránya, hogy az éleknél könnyen felszívhatják a nedvességet, illetve kevésbé jól tartják a csavarokat, mint a tömörfa. 

A megfelelő élzárás ezért elengedhetetlen, amit ha a bútorlapszabászat magas színvonalon végez és ha vigyázunk a bútorra, akkor a faforgács bútorlap is hosszú évekig szolgál majd minket.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy ezek a bútor különböző vegyi anyagokat tartalmaznak, ami károsak lehetnek az egészségre. Azonban azt ne felejtsük el, hogy a vegyi anyagok felhasználásra szigorú szabályok vonatkoznak, ezért fontos, hogy megbízható gyártótól származó faforgács lapokat vásároljon!

Faforgács bútorlapok fajtái:

  1. Natúr forgácslap
  2. MDF lap
  3. OSB lap
  4. Rétegelt lemez

A Bútorlapvágás.hu bemutatótermében megtalálja az összes típusú faforgács bútorlapot!

Látogasson el hozzánk és válasszon több mint 250 színű és különféle típusú bútorlap közül:

CÍM: 2330 Dunaharaszti, Fő út 26.

TELEFON: +36 30 212 2602

NYITVATARTÁS

Hétfő – Péntek: 7:30 – 17 óráig

Szombat: 8 – 12 óráig
Vasárnap: zárva

Következő cikkünkben a faforgács lapok fajtáiról írunk. 

Kapcsolatfelvétel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Shopping Cart